Als bedrijf werken in de Cloud: wat is het?

29 oktober 2021
5 minuten
Auteur: Mart Koppelman

Zonder dat we het doorhebben maken wij dagelijks gebruik van software en diensten die op deze internettechniek zijn gebaseerd; Cloud Computing. We weten niet goed wat het is en toch is het in de hedendaagse ICT-infrastructuur niet meer weg te denken. De e-mail op onze telefoon tot volledige servers, het is allemaal “in de cloud”. Bedrijven kunnen via de cloud in hun behoefte aan computercapaciteit, opslag, netwerken en andere infrastructuur voorzien.

Het begrip ‘Cloud computing’ kent een breed scala aan diensten. In tegenstelling tot een eenmalige aanschaf van hardware kunnen organisaties services huren in een cloud omgeving. Door gebruik te maken van cloud computing wordt het mogelijk om bedrijfsmiddelen overal ter wereld toegankelijk te maken. Een voorbeeld van een cloud oplossing is Microsoft 365, dit is een product dat veel gebruik wordt door organisaties. Hierbij worden onder meer de bestanden en e-mail in de cloud geplaatst.

Sparren over werken in de Cloud?

Blog formulier Basis

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken op kantoortijden via het telefoonnummer of laat een bericht achter in het onderstaande contactformulier.

De bekendste cloud providers

Veel voorkomende cloud providers zijn Google Cloud, Microsoft Azure en Amazon AWS. Wij als JUICT zetten in om het platform van Microsoft. Door een breed diensten aanbod heeft Microsoft Azure een oplossing voor ieder vraagstuk. Azure is het cloudplatform dat bedrijven ondersteunt om hun bedrijfsprocessen behalve altijd en overal toegankelijk te maken, ook continu helpt verbeteren.

Cloud types

Binnen de cloud computing zijn er verschillende types. De verschillen tussen de types zijn in hoeverre de dienst wordt beheerd door de provider. De drie belangrijkste types zijn onderstaand beschreven.

IaaS

Het eerste management model is de IaaS (Infrastructure as a Service) omgeving. Hierbij wordt de omgeving virtueel aangeboden in een datacentrum. De hardware wordt beheerd door de cloud provider. De virtuele machines worden beheerd door de ICT-dienstverlener.

PaaS

Bij de PaaS (Platform as a Service) wordt er nog een laag door de cloud provider uit
handen genomen. Hierbij wordt de focus gelegd op het beheren van de software zelf. De ICT-dienstverlener krijgt een platform aangeboden waarop diensten afgenomen kunnen worden.

SaaS

Bij de SaaS (Software as a Service) wordt er nog een laag door de cloud provider uit
handen genomen. Hierbij wordt de focus gelegd op het beheren van de software zelf. De gehele applicatie wordt onderhouden door de cloud provider.

Cloud modellen

“Welke methode past bij onze organisatie?” Dat is de vraag die wij vaak krijgen. Er bestaan vier verschillende cloud modellen. Het verschil tussen de modellen is waar de infrastructuur fysiek draait.

Public cloud

Bij de public cloud wordt de infrastructuur opgeslagen op servers van derden. Deze servers zijn in beheer van een cloud provider als Microsoft Azure. Het grote voordeel van de public cloud is dat het zeer toegankelijk is.

Private cloud

Waar de infrastructuur bij de public cloud op servers van derden draaien is dit bij de private cloud in eigen beheer. De resources zoals opslag en netwerk wordt toegewezen aan een specifieke bedrijfsomgeving. Het voordeel van een private cloud is dat de organisatie altijd weet waar de data fysiek is opgeslagen.

Community cloud

Bij de community cloud worden diensten voor een groep organisaties beschikbaar gesteld. Een voorbeeld hiervan is een software applicatie die met behulp van een internet browser benaderd kan worden. Voorbeelden hiervan zijn Twinfield of Exact Online.

Hybride cloud

Bij een hybride cloud model wordt een combinatie gebruikt van de public en private cloud. Hierdoor kan een perfecte mix gemaakt worden tussen beide modellen. Het voordeel van een hybride cloud omgeving is de hoge flexibiliteit.

Meer weten over werken in de Cloud? Wij helpen je graag!

Sparren over werken in de Cloud?

Blog formulier Basis

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt ons bereiken op kantoortijden via het telefoonnummer of laat een bericht achter in het onderstaande contactformulier.

Hulp op afstand
053 7400 240
Een vraag stellen

"*" geeft vereiste velden aan

Juict
anto